Hoe fietst een duofiets?

Op een duofiets zit je naast elkaar, veel gezelliger en stabieler dan een tandem! De bestuurder kan schakelen (8 versnellingen), trapt, remt en stuurt. De bijrijder kiest zelf of hij of zij meetrapt, en in welk tempo. Behalve de handremmen heeft de fiets ook een parkeerrem zodat je allebei rustig af kunt stappen zonder dat de fiets weg rijdt.

Jullie zitten op kuipstoeltjes die naar voor en achter kunnen worden geschoven zodat jullie allebei goed bij de trappers kunnen. De stoel van de bijrijder kan worden gedraaid om makkelijker op te stappen, bijvoorbeeld vanuit een rolstoel, en je kunt de armleuningen op- en neerklappen. Deze stoel heeft ook een gordel.

Achterop zit een mandje en op het frame kun je een wandelstok vastklikken.

De fiets is iets meer dan 1 meter breed. Die breedte is even wennen, maar het past gewoon op het fietspad. Zorg ervoor dat je het voorwiel in het midden van het fietspad houdt, dan kan je niks gebeuren.

Deze duofiets heeft geen elektrische trapondersteuning. Met de 8 versnellingen kun je goed uit de voeten. Vanuit stilstand wegrijden gaat het makkelijkst in de tweede versnelling, waarna je snel naar 3 of 4 kunt schakelen. Zorg dat je niet te snel in de eerste versnelling gaat fietsen, zodat je nog een reserve hebt als je een Delfts bruggetje over moet. Dat die bruggetjes goed te doen zijn zie je in dit filmpje dat een enthousiaste duofietser maakte. Iemand anders die met haar tante van 87 ging duofietsen schreef dit mooie verhaal over haar ervaring.