Hoe fietst een duofiets?

Op een duofiets zit je naast elkaar, veel gezelliger en stabieler dan een tandem! De bestuurder kan schakelen (8 versnellingen), trapt, remt en stuurt. De bijrijder kiest zelf of hij of zij meetrapt, en in welk tempo. Behalve de handremmen heeft de fiets ook een parkeerrem zodat je allebei rustig af kunt stappen zonder dat de fiets weg rijdt.

Jullie zitten op kuipstoeltjes die naar voor en achter kunnen worden geschoven zodat jullie allebei goed bij de trappers kunnen. De stoel van de bijrijder kan worden gedraaid om makkelijker op te stappen, bijvoorbeeld vanuit een rolstoel, en je kunt de armleuningen op- en neerklappen. Deze stoel heeft ook een gordel.

Achterop zit een mandje en op het frame kun je een wandelstok vastklikken.

De fiets is iets meer dan 1 meter breed. Die breedte is even wennen, maar het past gewoon op het fietspad. Zorg ervoor dat je het voorwiel in het midden van het fietspad houdt, dan kan je niks gebeuren.

Deze duofiets heeft trapondersteuning met een elektromotor, en daarnaast 8 versnellingen. Hiermee kun je goed uit de voeten, ook als jullie allebei misschien wat minder kracht in de benen hebben. Om vanuit stilstand weg te rijden of een Delfts bruggetje over te gaan zit er op de stuurbediening een knop die even wat extra ondersteuning geeft. Dat die bruggetjes goed te doen zijn zie je in dit filmpje dat een enthousiaste duofietser maakte toen er zelfs nog geen trapondersteuning op zat. Iemand anders die met haar tante van 87 ging duofietsen schreef dit mooie verhaal over haar ervaring.

Als je de duofiets reserveert ontvang je vooraf informatie over het instellen van de duofiets zodat jullie allebei goed zitten en bij de trappers kunnen, en over de werking de elektromotor met accu.